Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο και ένα ρόφημα που ξυπνάει τις αισθήσεις σας και ενεργοποιεί την δημιουργικότητα και τον δυναμισμό σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.  

Ένα σημαντικό ρόφημα στην παράδοσή μας, καταναλώνεται καθημερινά σε διάφορα μέρη του κόσμου σύμφωνα με διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις. 

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να ετοιμάσετε και να απολαύσετε έναν καφέ, και η Segafredo Zanetti εργάζεται σκληρά καθημερινά για να σας παρέχει ποιοτικό καφέ για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Στη Segafredo πιστεύουμε πως η ετοιμασία ενός απλού φλιτζανιού καφέ δεν είναι αρκετή. Ο barista πρέπει να γνωρίζει πως να παράξει εξαιρετικό καφέ: ένα προϊόν υψηλής ποιότητας με απαράμιλλα χαρακτηριστική γεύση, ικανό να συνοδεύσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Κάτι που μπορεί να προκύψει μόνο από την εμπειρία και το πάθος κάποιου που πάντα παρήγαγε καφέ.

Ανακαλύψτε τον καφέ Segafredo και το απίστευτο ταξίδι που διανύει μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι σας!

ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Τα περισσότερα συναρπαστικά πράγματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας ξεκινούν από έναν σπόρο, ο οποίος γίνεται φυτό, του οποίου επιλέγουμε τον καρπό. 

Οι Coffea Arabica και Coffea Robusta είναι οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες του φυτού του καφέ, ένα φυτό που υπάρχει σε όλη την ισημερινή ζώνη. Ο καφές, και συγκεκριμένα της ποικιλίας Arabica, είναι φυτό το οποίο προέρχεται από την Αιθιοπία και μέσω των σκλάβων πέρασε στην Αραβική Χερσόνησο (Arabian Peninsula), από όπου και παίρνει την ονομασία του το γένος. Η χώρα προέλευσης της ποικιλίας Robusta είναι το Κονγκό.

Το φυτό του καφέ έχει ωοειδή φύλλα και λευκά αρωματικά λουλούδια, που ανθίζουν σε συστάδες. Ο καρπός είναι παρόμοιος με ένα μούρο και περιέχει δύο σπόρους.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ένα ζεστό και υγρό κλίμα, μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερου, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια αυτού του μαγικού φυτού.  

Το φυτό του καφέ χρειάζεται υγρό χώμα και προφύλαξη από τον άνεμο για να ευδοκιμήσει.

Η ποικιλία Arabica καλλιεργείται σε υψόμετρο έως 1900-2000 μέτρων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε υψόμετρα άνω των 2000 μέτρων. Η ποικιλία Robusta φύεται κυρίως σε πεδιάδες έως 500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Τα φυτά αυτά μπορούν να αποκτήσουν μέχρι και 10 μέτρα ύψος, αλλά τις περισσότερες φορές κλαδεύονται όταν φτάσουν τα τρία μέτρα ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της συγκομιδής. Μέσα στον χρόνο, το φυτό μπορεί να ανθίσει δύο ή τρεις φορές: ο χρόνος που περνάει από την άνθιση του φυτού έως και την ωρίμανση του φρούτου ποικίλει από έξι έως δεκατέσσερις μήνες.

Στη Νότια Αμερική παράγεται κυρίως ο καφές Arabica, ενώ στην Αφρική, την Ινδία, την Ινδονησία, και το Βιετνάμ ο καφές Robusta υπερισχύει. 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ

Η επιλογή και η διαλογή των καρπών του καφέ γίνεται είτε μέσω της μεθόδου χειροδιαλογής (hand picking), είτε μέσω της απογύμνωσης (stripping).

Η χειροδιαλογή πραγματοποιείται μέσω προσεκτικής επιλογής κάθε μεμονωμένου καρπού, ενώ για την απογύμνωση ορίζεται ένα μέσο στάδιο ωρίμανσης, κατά το οποίο συλλέγονται όλοι οι καρποί από κάθε κλαδί.

Η τρίτη δυνατή μέθοδος είναι η μηχανική συγκομιδή η οποία διεξάγεται σε μεγάλες φυτείες, όταν οι σειρές των δέντρων είναι απομακρυσμένες, με μία μηχανή που κουνώντας τα φυτά προκαλεί την πτώση των φρούτων στο έδαφος.

ΕΞΑΓΩΓΗ

Από το κάθε φρούτο, μόνο το καλύτερο εξάγεται και χρησιμοποιείται, με σκοπό την ποιοτική επεξεργασία των κόκκων.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι επεξεργασίας: η φυσική (natural) ή αλλιώς ξηρή, και η πλυμμένη (washed) ή αλλιώς υγρή.

Κατά την ξηρή επεξεργασία, τα φρούτα τοποθετούνται για να στεγνώσουν και στην συνέχεια κοσκινίζονται, θρυμματίζονται, και ξαναπερνούν μέσω κόσκινων όπου εκεί πλέον διαχωρίζονται μόνο οι κόκκοι. Η υγρή επεξεργασία συνίσταται στην μεταφορά νερού σε κανάλια ολίσθησης, όπου τα φρούτα περνούν από κόσκινο. Επομένως, για περίπου δύο μέρες, υποβάλλονται σε αρκετές πλύσεις ώστε να αφαιρεθεί το στρώμα ζάχαρης. Τέλος, αποξηραίνονται είτε στον ήλιο είτε με τεχνητές διαδικασίες και απελευθερώνονται από οποιαδήποτε υπολείμματα.

ΕΠΙΛΟΓΗ

Μόλις ληφθούν οι κόκκοι, ξεχωρίζονται ένας προς έναν και μόνο οι καλύτεροι επιλέγονται για να υποστούν επεξεργασία για τα μείγματα του καφέ Segafredo.  

Είναι απαραίτητο να επιλεχθούν πολύ προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ελαττωματικών ή με υπολείμματα κόκκων. Οι κύριοι έλεγχοι που υποβάλλονται σε πράσινους κόκκους καφέ πραγματοποιούνται μέσω οπτικών / μηχανών λέιζερ που εξαλείφουν τους κόκκους που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ

Το καβούρδισμα είναι η τέχνη μέσω της οποίας αναδύεται το ιδιαίτερο άρωμα του κάθε μείγματος.

Για την Segafredo Zanetti το καβούρδισμα σηματοδοτεί την έρευνα και την συνεχή τεχνολογική καινοτομία.

Κατά την διαδικασία του καβουρδίσματος, οι ακατέργαστοι κόκκοι περνούν από τις μηχανές καβουρδίσματος, όπου εκεί θερμαίνονται συνεχώς και αναμιγνύονται μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 200-230 °C.

Κατά την διάρκεια του καβουρδίσματος, δημιουργούνται τα αρωματικά συστατικά του καφέ, τα οποία χάνουν την οξύτητά τους και αποκτούν μία πικρή γεύση, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη καθώς ο καφές καβουρδίζεται όλο και περισσότερο.

ΑΝΑΜΕΙΞΗ

Για να αποκτήσετε το επιθυμητό μείγμα χρειάζεστε εμπειρία και τα κατάλληλα χέρια, κάτι που έχει η Segafredo Zanetti!  

Η διαδικασία ανάμιξης συνίσταται στην επιδέξια μέτρηση ποικιλιών ακατέργαστου ή καβουρδισμένου καφέ για να ληφθεί ένα συγκεκριμένο μείγμα. Για κάθε τύπο καφέ, η Segafredo Zanetti παρέχει ένα συγκεκριμένο μείγμα αναφοράς, το οποίο δημιουργείται από μία ομάδα ειδικών.

ΑΛΕΣΗ

Κάθε μείγμα υπόκειται σε έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο αλέσεως, γιατί κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική όταν πρόκειται για ποιοτικό καφέ.

Ο τύπος αλέσεως εξαρτάται από την προβλεπόμενη χρήση της σκόνης του καφέ.

Στο παρασκεύασμα φίλτρου, η άλεση πρέπει να είναι ισορροπημένη, για το δοχείο Moka πρέπει να είναι μέτρια, ενώ για την παρασκευή του εσπρέσο πρέπει να είναι λεπτή και να ρυθμίζεται σύμφωνα με τον τύπο της μηχανής που χρησιμοποιείται.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Στην περίπτωση του καφέ, ΜΠΟΡΕΙΣ να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του!

Κάθε ποικιλία του Segafredo Zanetti καφέ συσκευάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να διατηρήσει το χαρακτήρα του.

Για κάθε τύπο καφέ, απαιτείται και διαφορετική μέθοδος συσκευασίας. Για τους κόκκους καφέ, η Segafredo Zanetti χρησιμοποιεί σακούλες βαλβίδων που επιτρέπουν την διαφυγή του διοξειδίου του άνθρακα, αποτρέποντας την είσοδο οξυγόνου ή υδρατμών, ενώ για τον αλεσμένο καφέ, που χάνει το αέριό του μέσα σε λίγες ώρες, η συσκευασία είναι αεροστεγής.